Acesta carte este ce-a de-a doua pe care am citit-o pe 2013. Prima a fost volumul trei din AV, iar aceasta este volumul 4. Ce pot spune ? Mi-a placut ! Foarte foarte foarte mult. Nici nu se compara cu noile aparitii, ca Nascuta la miezul noptii sau alte d-astea.

In primul rand, mi-a placut sa vad ca Rose este pe cont propriu. Prea mult timp a fost inconjurata de celelalte personaje, care devenisera chiar agasante, asa ca ea a pornit in Rusia, in cautarea strigoiului Dimitri, cu scopul de a-l ucide. Ea voia sa-i ia viata pentru ca ea, impreuna cu Dimitri, facusera in trecut un fel de juramant, prin care isi promiteau unul altuia ca daca vor ajunge vreodata strigoi, sa faca tot posibilul ca sa omoare persoana respectiva.

  Ajunsa in Rusia, Rose incearca sa-l gaseasca pe Dimitri, dar initial nu are prea mult succes. Din fericire, cu banii sta mai mult decat bine, aici venind ajutor de la Adrian. Altceva mai pot spune ca autoarea a avut o idee geniala sa ne mai tina la curent si cu ceea ce se intampla la Academie, prin intermediul legaturii dintre Rose si Lissa. Acolo, nu e totul lapte si miere, pentru ca Lissa se poarta din ce in ce mai ciudat: bea, se poarta ca si cum nu ar mai fi ea insasi si pur si simplu nu mai erg lucrurile bine. Apropo, la Academie au aparut personaje noi: o fata Avery, un nou director Lazar si gardienii lui Avery - care apropo este si noua prietena a Lisssei.

 Dar nici in Rusia lucrurile nu se lasa mai prejos, toate fiind declansate de prezenta lui Sydney, o Alchimista. Rolul Alechimistilor este sa protejeze oamenii si dhampirii, si sunt foarte tari - au tot felul de potiuni si de vraji si sunt extraordinari. Rose nu isi pierde antrenamentul de ucis strigoi, si se apara chiar foarte bine, insa uneori si-o mai ia: tocmai asa ajunge in Baia, orasul natal al lui Dimitri,unde este dusa tocmai la familia Belikov sa fie ingrijita ! Ce mai coincidenta !

Familia lui Dimitri : surorile sale si mama si bunica sunt cu totii placuti, insa m-a surprins ca desi nu au soti, fetele alea sunt deja gravide(nu toate, dar 2 din 3). De asemenea, Rose mai face cunostinta cu misteriosul, dar periculosul Abe ( cand am aflat adevarul despre el nu mi-a venit sa cred ). In fine, Sydney nu sta acolo o vesnicie si pleaca imediat dupa ce Rose le spune tuturor ca Diitri este strigoi, si are loc o inmormantare. Dupa aceea, Abe si tot felul de alte persoane incearca sa o indeparteze pe Rose din Baia, spunand ca locul ei nu este acolo, insa oricat de tentant ar fi sa locuiasca cu familia lui Dimitri, ea pleaca impreuna cu o gasca de dhampiri nejurati,adica care nu au insemnul de gardieni , cu scopul de a ucide cat mai multi strigoi si de a-l gasi pe Dimitri. Cu una cu doua, Rose chiar se intalneste cu Dimitri, si cand e sa-i dea lovitura de gratie, aceea care este menita sa-l ucida, ezita. Chiar asa ea ajunge in capitivitate, pe o mosie de-a unei strigoaice bogate si puternice.

 Nu mi-a mai placut deloc de Dimitri. Absolut deloc. Este mult mai rece, mai rau, si profita de Rose. Asta a fost picatura care a umplut paharul. Oricum, faza e ca daca in trecut era prea Super-Erou, acum Rose a decazut total: oribita de iubire, se lasa tinuta in captivitate de strigoiul Dimitri, care incearca din rasputeri sa o convinga sa i se alature - ca strigoi. Ratiunea protagonistei este total umbrita de iluziile induse de muscatura lui, de endorfinele care o fac sa fie tot timpul drogata.

 Daca va face alegerea potrivita, ce se va intampla, daca va scapa de noul Dimitri, si tot restul, mai ales deznodamantul - ce se va alege de prietenia dintre ea si Lissa - sau daca il omoara pe Dimitri veti descoperi cititnd cartea. Merita fiecare banut.

NOTA: 5/5