"Uratii" de Scott Westerfeld a fost foarte surprinzatoare. Am citit multe recenzii, atat pozitive, cat si negative la adresa cartii, insa mie chiar mi-a placut. Nu a fost o carte cu adevarat impresionanta, dar mi-a placut .


     Tally abia asteapta sa implineasca 16 ani. De ce ? Pentru ca in universul distopic in care traieste, aceasta este varsta la care poate face operatia care o va transforma in sfarsit intr-o persoana frumoasa. Societatea este impartita intre Frumosi si Urati. Pana la 16 ani esti urat, locuiesti in Orasul Uratilor. Dupa ce faci operatia, locuiesti in Orasul Noilor Frumuseti si totul e numai lapte si miere.

     Prietenul lui Tally, Peris, a devenit frumos, iar acum fata a ramas singura... pana cand o intalneste pe Shay. Mi-a placut felul in care scrie Scott Westerfeld. O singura data, pe la pagina 200 m-am plictisit de moarte, insa in rest mi s-a parut foarte frumoasa.
      Shay ii prezinta lui Tally lumea cu alti ochi. Tocmai de aceea ii dezvaluie secretul ei: ca nu asteapta sa faca operatia(care avea sa aiba loc in aceeasi zi cu Tally, pentru ca s-au nascut in aceeasi zi), ci are in plan sa fuga in Orasul de Fum alaturi de David, un baiat care o va conduce.

      Tally este ingrozita de aceasta idee: de a nu deveni Frumoasa, de a ramane Urata pentru totdeauna si sa traiasca in saracie, departe de opulenta Orasului noilor Frumuseti si a petrecerilor lor.
   
   Nu va voi povesti mult din actiune, pentru ca trebuie sa descoperiti singuri. Shay fuge, iar acest lucru o impiedica pe Tally de la a face operatia: trebuie sa se dua sa o recupereze pe Shay, sa o ia din Orasul de fum, altfel nu va face niciodata operatia.


   Actiunea si universul, totul, a fost interesant, unic, si a scos in evidenta diferenta dintre esenta si aparenta. Faptul ca ceea ce merita cu adevarat nu e aspectul, ci gandurile, personalitatea.
    Intrebarea care ne urmareste pe parcurs este: isi va trada Tally prietena ? Va distruge Orasul de Fum ? Il va trada pe David(de care o sa se indragosteasca) ?

Va alege sa traiasca subjugata de oras, de legi, de societate ?  Va fi superficiala pentru toata viata, traind doar pentru petreceri si distractie sau va lua lumea in maini ? 

    Mi-a placut. Multa actiune, intorsaturi de situatie si asa mai departe.

 Nota: 3,7 / 5