Cand incepi recenzia unei carti precum "Divergent", esti nevoit sa-ti alegi cu mare atentie cuvintele, deoarece un roman atat de impresionat merita descris cum se cuvine.
     Atunci, sa-i dam bataie. "Divergent" este o distopie, care iti dai seama din prima ca a fost conceputa de o mana de profesionist. Nintuiesti, atat, nu sa si prevezi viitorul. E o mare diferenta intre plauzibilitate si intuitie. In alta ordine de idei, mereu sunt suspicioasa la distopii. "Legaminte" a fost, in opinia mea, un esec remarcabil, asa ca mi-e teama sa nu mai dau peste o carte ca asta. Cu toate acestea, "Spulbera-ma", tot distopie, m-a impresionat.

Nu are scapari aiurea, totul se leaga, are acele "indicii", care te fac sa

    Societatea din "Divergent" este impartita in cinci factiuni. Aceste factiuni sunt alcatuite din oamenii care au decis, la varsta de 16 ani, sa se dedice unor categorii, sa le zic asa.
     
     Candoare
     Abnegatie( de unde provine Tris)
     Prietenie
     Eruditie 
     Neinfricare

      La varsta de 16 ani, Beatrice(Tris) Prior trebuie sa aleaga carei factiuni ii va apartine. Candoarea se bazeaza pe adevar. Trebuie sa nu minti absolut deloc. Aiurea. Prietenia se bazeaza pe linguseala, Abnegatia este foarte ciudata. De acolo provine Tris, acolo e conducerea. Sunt foarte stricti, gen : nu ai voie sa te privesti in oglinda, nu adresezi intrebari la masa de seara ( pe bune ? ), porti haine foarte ... conservatoare. 
       Eruditii sunt cei inteligenti, poate prea inteligenti, iar Neinfricatii fac lucruri aparent necugetate, insa in realitate treaba e mult mai complexa. 

      Trebuie sa recunosc ca autoarea nu pierde timpul cu detalii inutile, si nu prelungeste orbeste descrierea, doar asa, de dragul de a umple pagini. Tris trece rapid prin teste de aptitudini, si in final se concluzioneaza ca este Divergenta, adica are inclinatii spre 3 factiuni, lucru periculos. De ce ? Veti afla pe cont propriu.

      M-am bucurat enorm de mult cand Tris a ales Neinfricarea, pentru ca acolo si apartinea. Fratele ei, Caleb, a ales Eruditia, in ciuda conflictelor dintre Eruditi si Abnegati. 
        Odata ajunsa la sediul Neinfricatilor, Tris isi face atat dusmani, dar si prieteni precum Christina, etc. Desi poate parea plictisitoare partea ce urmeaza, va asigur ca nu e. La neinfricati nu ai cum sa te plictisesti. Totul decurge intr-un ritm nebunesc, si este absolut uluitor sa vezi evolutia tehnologiei, combinata cu un suspans perpetuu. Pericolul pandeste fiecare pas. Uneori, am avut senzatia ca oamenii astia sunt compelt nebuni: de la saritul in tren in mers, la saritul de pe cladiri. Nu ca asta ar fi mare lucru, avand in vedere ca doar 10 persoane vor ramane in aceasta factiune, si restul eliminati. Ramasi fara factiune. 

     Dusmanii lui Tris sunt foarte artagosi. Incearca sa o omoare de cateva ori. Bine, asta veti descoperi pe cont propriu, insa mai vreau sa ma abat asupra unui subiect: Four, instructorul. 
      Ca orice poveste de fictiune care se respecta, are si o poveste de dragoste, care se infiripa intre Tris si Four. Nu dau prea multe detalii. Doar ca e foarte dragut si emotionant. Restul descoperiti voi. 

     Bine tu, Veronica R ! A fost o carte prea tare. 

NOTA: 5/5