Am primit aceasta carte spre recenzare la Editura Art, careia ii multumesc enorm, pentru ca mi-a placut foarte mult si abia am asteptat sa-i scriu recenzia.

     Trecut. Iubire. Mister. Actiune. Stiinta. Cu aceste cuvinte pot caracteriza romanul "Mitago" de Robert Holdstock.

     Cartea este foarte complexa. Cu adevarat interesanta, imbinand istoria, stiinta, fictiunea si totusi realitatea intr-un univers magic.

      Steven este protagonistul cartii. Acesta se intoarce din Franta la casa parinteasca, de langa padurea Ryhope. Acolo il intalneste pe Chris, fratele sau, care acum este total schimbat. Mai batran, mai straniu, Chris este schimbat cu 180 de grade, dar hai sa le luam pe rand:
      Tatal lui Christian si Steven, George, moare. In ultimii ani devenit complet sinistru, George ascunde secrete si descoperiri uluitoare. Padurea Ryhope nu este ceea ce pare a fi. Contine mistere la care nu m-as fi asteptat nici in ruptul capului.
 
     Originalitatea este un punct forte al romanului. Cu adevarat originala. Se stie ca fratele lui Steve a continuat munca tatalui sau, ca s-a indragostit, dar iubirea vietii lui a fost ucisa.  Plecat din ce in ce mai des in interiorul padurii, pentru perioade lungi, Steve este nevoit sa lucreze pe cont propriu. Investigand padurea, si avand la baza jurnalul tatalui sau.
      Nu va voi dezvalui intregul fir narativ, intreaga dezlegare a misterului, ci doar la nivel de intriga si putina desfasurare a actiunii.

Guiwenneth
  George, tatal, a descoperit ca padurea este populata de niste creaturi bizare pe care le numeste mitago. Aceste mitago sunt niste reincarnari ale fiintei omenesti realizate de subconstient. Stiu ca pare complicat, insa am reusit sa ma lamuresc mai bine pe parcurs. O data ce ai intrat in padure, dupa ce ai trecut de campul de forta cu adevarat ingenios, prin subconstient tu alimentezi padurea, aceasta trezind la viata creaturi care au apartinut fie neoliticului, paleoliticului,epoca Bronzului, sau cine mai stie ce alte etape ale preistoriei.

    Intrigat de tot ceea ce se petrece si dorindu-si sa-si regaseasca fratele pierdut, poate chiar si tatal, Steve se aventureaza tot mai adanc. Primeste tot mai des vizite de la un mitago foarte special, pe nume Guiwenneth, cu o frumusete de par roscat, cret, o fata naturala, dar minunanta.

   Steve se indragostesete imediat de Guiwenneth si ia o pauza de la cautarea fratelui sau. Se imprieteneste cu Keeton,o persoana care lucra in domeniul avioanelor, si care ii va deveni un adevarat camarad. Petrece un timp minunat alaturi de iubita sa, si am apreciat faptul ca romanul a avut si partea sa romantica.
    Toate bune si frumoase pana cand Christian, disparut deja de mai bine de 9 luni se reintoarce. Inauntrul padurii s-au spus tot felul de legende despre Strainul distrugator, nemilos, adica Christian, si Fratele, persoana care l-a invins. Astfel, insasi personajele care la inceput aparent nu apartineau absolut deloc padurii, au devenit persoanje ale legendelor. Chris este urmarit de Urscumug, un "original", ca sa zic asa, de o vechime foarte mare, care vrea sa-l ucida si sa restabileasca ordinea. De asemenea, Strainul mai o si rapeste pe Guiwenneth.

     In acest moment, urmeaza o calatorie magica, batalii pe viata si pe moarte, avantarea in interiorul padurii, pliina de mister si actiune.
      Mi-a placut cu adevarat cartea, insa daca ar fi fost un lucru pe care nu l-am apreciat a fost ca ritmul mi-ar fi placut sa fie mai alert. Va recomand cartea !