Mi-am dorit de foarte multa vreme sa citesc seria "Academia vampirilor", insa nu am avut posibilitatea. Ba erau prea scumpe, ba aparea alta carte... Si intotdeauna am fost curioasa sa aflu de ce era si este atat de apreciata de majoritatea cititorilor, si sa vad cat de impresionant este scrisul lui Richelle Mead, comparativ cu C.C.Hunter, Rachel Caine, L.J.Smith, chiar si cu Cassandra Clare.

  Povestea incepe normal.. OK, pe cat de normal poate fi cand un moroi se hraneste dintr-un dhampir. Nu, nu e bine cum am inceput. Sa va explic pentru a intelege. Lissa este un moroi(adica un soi de vampir) provenind din vita nobila. Fata este de un caracter exemplar, asemanata cu un inger, o prietena de nadejde . desteapta si calculata. In universul lui Mead, moroii sunt vanati; fiind practic in razboi cu strigoii.
    Rose este un dhampir, pe jumatate om, pe jumatate vampir, care atunci cand lasa un moroi sa0i bea sangele ii este produsa o placere mai mare decat sexul, chipurile. Rose este gardianul Lissei in devenire. Asa sunt regulile in lumea lor: moroii, fiind pe cale de disparitie, trebuie aparati de dhampiri care invata asta, facand pregatiri si multe lupte si antrenamente.

   Rose si Lissa au evadat de la Academia Sf. Vladimir, si timp de doi ani au fost pe drumuri, incercand sa scape de oamenii de la academie, care vor sa le aduca inapoi.
    Ei bine, in ziua aceea ele sunt prinse si aduse inapoi de catre gardieni, care il aveau in frunte pe Dimitri Belikov(inalt, musculos, frumos-nu, superb-)

   Aduse la Academie, fetele, in sfarsit prinse dupa atata timp se reacomodeaza in atmosfera anosta a scolii cu greu. Directoarea Kirova spune din prima ca pe Lissa o vor pastra, si va fi pedepsita, iar pe Rose o vor da afara. Realizand ca nu va mai putea fi langa Lissa, Rose se agita, este lipsita de respect, dupa cum spune Kirova, dar nu face decat sa agraveze situatia.
     Salvarea vine din partea lui Dimitri, care o convinge pe directoare ca fata, fiind una dintre putinele gardiene in devenire,cu tot cu legatura dintre ea si Lissa, merita pastrata si ca ar fi o mare risipa sa o dea afara.


   Induplecata, Kirova o lasa cu conditia sa il aibe pe Dimitri antrenor si ca nu are voie sa iara nicaieri inafara cursurilor. Daca tot vorbeam despre o "legatura": asta inseamna ca cele doua au o legatura puternica sentimentala:una simte ce simte si cealalta, si Rose se poate transporta, sa zic, in corpul lui Lis doar cu spiriltul. La scoala nmic nu este usor, elvii fiind atat de superficiali si barfitori! M-a uimit rautatea lor, mai ales a Miei(o papusica schiloada) care le face viata mai grea Rosei si Lise.
    M-a surprins placut prietenia dintre cele doua fete, atat de solidare si ...OK. Rose pune mereu pe primul lor starea de spirit si pur si simplu tine atat de mult la Lissa in modul prietenesc!
 
    Se nareaza la persoana intai si este, ei bine, impresionant. Se vede talentul autoarei si pasiunea acesteia, facand totul cu mare atentie si nelasand nimic la voia intamplarii. Nu-mi imaginez romanul narat la persoana a 3 a.
  Dupa ce se hotaraste sa mearga la slujbele de duminica doar pentru a petrece mai mult timp cu prietena ei, Rose afla un lucru ciudat despre Sf. Vladimir si Anna, gardianul ei, aveau o legatura ca intre cele doua fete si Anna era "atinsa de umbra", un mister.
  Lissa are o legatura foarte puternica cu animalele, avand puteri extraordinare, exact ca cele ale Sf. Vladimir, poate invia animalele si plantele, si are o putere incredibila de constrangere, si tocmai de aceea au si fugit, de teama celor care o vor rapi.  Apropo, folosirea puterilor in timp o vorface sa innebuneasca.

   Excesiv de protectoare, Rose se opune cu vehementa in relatia cu Christian, un moroi ciudat, a Lissei, despartindu-i si facand o mare greseala.

    Complexitatea povestii nu se opreste, ei bine, acum.. Pasiunea Rosei pentru Dimitri, care este cu 7 ani mai mare decat ea creste, facand-o sa fie topita dupa el. Sunt atat de multe aspecte de discutat, incat nu stiu cu care sa incep mai degraba.
    Atacurile Miei continua, pentru ea nefiind suficienta umilirea Rosei, toata Academia numind-o tarfa pentru sange. De atunci, Lissa a renuntat sa se mai controleze, si a revenit in gasca moroilor, excluzand-o pe Mia si mai mult de atat, furandu-i-l pe Aaron, iubitul ei. Chipurile, ura ei fata de protagoniste incepuse cand fratele Lisei o parasise dupa ce se culcase cu ea. .
     Du[a ce Lis ii constrange pe multi pentru a abandona barfa despre Rose, viata fericita(care cica era pana acum_ devine mai naspa. Tot mai multe cadavre de animale sunt puse prin lucrurile Lisei de carte un dobitoc, iar ea cedeaza nervos si se taie. Prima data scapa neparata, insa a doua oara devine mult mai grav, iar ea ramane inconstienta.

   Desi este primul roman, nu se inlatura de la detalii, complicatii, numeroase intrigi. Apropierea dintre Rose si Dimitri este fermecatorare, relatia lor fiind surprinzatoare. Rose primeste un colier de la unchiul Lisei, care se dovedeste mai tarziu unul pentru constrangere, Asa cam atunci cand Lis este atacata si ar trebui sa fie salvata, Rose si Dimitri se pregatesc sa faca prostii. Se trezesc din vis(mai mult realitate) si pornesc dupa Lissa, dar atacatorii au ceva avans.
   O vor salva? Va fi prea tarziu? Cum va evolua relatia Rose-Dimitri?


NOTA: 5/5

4 comentarii:

Favorita mea :X

Si ls mine se apropie de favorite :)

si mie imi place seria <3
frumoasa recenzie :D

Am citit-o ,de fapt mai am doar un volum si termin toata seria :D Richelle Mead este o scriitoare foarte talentata,care stie sa te tina in suspans:D.
Foarte frumoasa recenzia,mai ales deznodamantul :D