Nu am multe serii care m-au impresionat cu adevarat. Sunt rare. Se intampla rareori sa gasesti anumite carti, serii, care sa te marcheze intr-un fel frumos, intr-un mod in care iti amintesti cu placere si ajungi sa citesti cartile de atat de multe ori incat memorezi meraforele, intelegi mai bine detaliile si pur si simplu te identifici cu personajele.
  Ei bine, una dintre aceste "serii" pentru mine este "Spulbera-ma", ajunsa la final cu romanul "Ignite me", de Tahereh Mafi.

     Primul lucru care mi-a placut a fost felul in care scrie autoarea. E drept ca a mai renuntat la metafore, insa mie mi se pare mai de rau chestia asta. Mafi are un stil dinamic : totul este o batalie. Daca in volumul intai, Juliette ducea luptele cu sine insasi, si in "Unravel me" se descopera pe sine in mare parte, atunci este de asteptat ca in "Ignite me" protagonista va duce batalii cu societatea.
 
    In cazul in care nu stiti, cartile sunt distopii si in universul lui Mafi, Juliette supravietuieste, doar ajutata de Warner, personajul initial negativ, dar care pe parcurs se schimba atat de mult, asa si Juliette supravietuieste dupa ce este impuscata de catra tatal lui Warner, comandantul suprem.
    Si de aici incepe o batalie pe viata si pe moarte intre Juliette, alaturi de prietenii ei, al caror obiectiv era sa il omoare pe comandant.

     Spre deosebire de ultima carte din Jocurile foamei, "Revolta", unde lucrurile au devenit mult prea sangeroase si dureroase, in "Ignite me" sunt numeroase momente romantice. Am terminat cartea intr-o zi jumate, se citeste foarte repede, chiar daca e in engleza. Doar ca am adorat atat de mult felul in care a evoluat Juliette: de la persoana aia timorata, inchisa in sine, care plangea mai tot timpul, abandonata de parinti si inchisa intr-o puscarie pentru tineri, la o tanara razboinica, gata sa isi cunoasca puterile, abilitatile, pregatita sa lupte si sa cucereasca.

    Mi-a placut foarte mult de Kenji care, si de aceasta data este amuzant, este persoana care detensioneaza atmosfera. Adam, pe de alta parte, a fost cam negativ. Este trist sa vezi ca persoanele pe care le iubesti nu sunt chiar ceea ce par a fi.
 Warner este, pe de alta parte, atat de sexy si de cuceritor si intotdeauna am votat pentru Juliette - Warner.

   Nu va voi povesti actiunea pentru ca e intotdeauna mai bine sa vezi tu pas cu pas ce se intampla decat sa iti zica cineva. Unde mai e suspansul ?
    Va trebui sa ma crezeti pe cuvant ca "Ignite me" este un roman frumos. Simplu, perfect, complicat si toate lucrurile de pe planeta. Mi-a placut seria asta foarte, foarte mult.

  Come back to life, love.

  I'll be here when you wake up.


Asta este citatul cel mai frumos si am hasurat vreo 27 de citate atat de superbe. Bine tu, Tahereh Mafi.

1 comentarii:

as vrea sa apara si in Romania toate volumele :(