Mi-a placut cartea asta. Si inca foarte mult. Initial, nu am vrut sa o citesc, pentru ca nu mi-a placut "Sub aceeasi stea" (The fault in our stars) de la John Green si am zis ca si Looking for Alaska va fi la fel de siropoasa, dar m-am inselat.

   Cautand-o pe Alaska este un roman complet, pentru o carte Young Adult.
    Personajul principal este tanarul Miles, care, satul de viata sa, da dovada de suficient curaj pentru a

porni in cautarea unui Great Perhaps ( am citit cartea in engleza, dar presupun ca in romana ai putea sa ii spui Marele Necunoscut)

  Asa ca Miles are de gand sa invete la scoala cu internat la care a fost si tatal sau. Mi-a placut in mod deosebit felul in care a fost scrisa cartea, faptul ca a stiut sa altneze intre moarte, durere, suferinta si frumusetea adolescentei, fericire. 
   Face cunostinta cu colegul sau de camera, poreclit Colonelul. Motivul pentru care Miles a decis sa inceapa o viata noua a fost din dorinta de a descoperi ceva diferit, mai bun, ascuns in Marele Necunoscut. Plus ca la fostul sau liceu, nu era fericit.
   Un alt lucru pe care l-am apreciat au fost personajele, felul in care au prins viata in mintea mea, dinamicitatea si realismul lor. 

  Miles se indragosteste de Alaska inca din clipa in care o vede. Cartea asta a avut o parte filozofica, psihologica sa-i spunem, care m-a facut sa o iubesc.

  Pasiunea lui Miles era memorarea ulitmelor cuvinte. Ale cui ? Diversi oameni: scriitori, presedinti, actori si citirea biografiilor lor. Astfel afla de la Alaska ultimele cuvinte ale lui Simon Bolivar, pe care cred ca mi le voi aminti si eu toata viata :

" How will I ever gonna get out of this labyrinth ?" 

Looking for Alaska nu este o carte superficiala. Contrar genului in care se incadreaza, ea abordeaza numeroase subiecte dureroase, si este plina de reflectii inedite asupra vietii, asupra vietii de dupa moarte, diverse religii, culte, iubire, moarte, suferinta, iertare, speranta.

   Un alt personaj care mi-a placut in mod deosebit este Takumi, atat de amuzant si dragut. Acum, sa va spun ceva concret despre carte.
    Ajuns la internat, Miles este rapit in mijlocul noptii si legat cu scotch, imobilizat si aruncat in mare, asa ca bun venit. Spre deosebire de trecut, aici protagonistul isi gaseste prieteni, planuieste farse ( cam asta faceau ei destul de des ) alaturi de Alaska, Colonelul, Takumi si Laura.

     Alaska reprezinta un mister. Este frumoasa, dar foarte misterioasa si tot ceea ce Miles vrea de la inceput sa afle mai multe despre ea, despre "acasa", locul pe care il numeste plin de "fantome". Nu imi iese. Nu pot sa va povestesc cuvant cu cuvant ceea ce se intampla. Pur si simplu, nu merge. Mi-au ramas in minte secvente amuzante, inocente sau emotionante.

     Pot sa va spun ca mi-a placut, pentru ca m-a emotionat. Pentru ca mi-a schimbat perspectiva asupra catorva lucruri, cum ar fi religia ( anumite religii ) si de asemenea felul in care m-a facut sa realizez cum ies din labirint, labirintul fiind viata.
     Asa ca va voi recomanda acest roman, pentru ca mi-a lasat un sentiment frumos. Am trait viata lui Miles, in acele 300 de pagini, am fost fericita si obosita si trista si indragostita si curioasa si frustrata si tot ceea ce a simitit el. M-a captivat, deci.

NOTA: 5/5