Hmmm... este mult de vorbit la cartea asta. Incepand recenzia ei trebuie sa recunosc ca urmeaza o discutie foarte interesanta si complicata.
  Incepem cu ceea ce pare cel mai simplu: timpul si spatiul. In "Circul noptii" acestea sunt complexe. Daca la inceput actiunea se petrece in casele personajelor, dupa aceea continua in interiorul circului. Timpul se scurge foarte repede, capitolele fiind adesea la fistanta de 1, 2 ani, si cred ca au trecut vreo 20 si ceva de ani.

   Nu va voi povesti faorte mult din actiune, ci va las sa o descoperiti. Daca Erin Morgenstern este geniala la capitolul descrierii al creerii starilor sufletesti, atasamentului fata de personaje, la actiune este absolut praf. Deci, daca sunteti genul care detestati cartile monotone, va sugerez sa o sariti. Mi-a luat destul de mult timp pana cand am terminat-o...

   Dar asta a fost partea rea. Acum incepem cu partea care a facut din romanul asta bestseller si atat de indragit de toata lumea. In primul rand povestea. Este atat de deosebita si complexa ! Au existat doi maestrii, amandoi lucrand cu magia. Unul dintre ei lucra la circuri, facea diverse trucuri fenomentale, afisandu-si magia in public. Celalalt era genul afacerist, cu bani foarte multi, care organiza dineuri la miezul noptii, si ducea o viata minunata.
 
    Dar lucrurile nu puteau fi atat de simple, nu? Cei doi, din egoism si lipsa de ocupatie, dupa parerea mea, dau startul unei noi competitii, care ii va avea ca protagonisti pe Celia si Marco. Hector Bowen este vrajitorul care isi facea trucurile in public, iar el participa cu Celia, fiica lui, iar celalalt cu Marco, un ba
Celia & Marco
iat pe care il adopta dintr-un internat.
      Ritmul, dupa cum v-am spus este extrem de lent pe care il salveaza talentul pe care rar il intalnesti la capitolul descrierii. Foarte talentata. Pacat ca nu l-a combinat cu actiunea. Regret asta. Asa zisa confruntarea are inainte o pregatire din care nu intelegem prea mare lucru. Iar confruntarea propriu-zisa este realizata prin creativitate si mult talent. Ce v-am dezvaluit eu aflati foarte tarziu, in ultimele 30 de pagini, ceea ce mie mi se pare o prelungire exagerata a suspansului.
   Acum apare in scena circul. Le cirque des reves este scena unde au loc toate momentele importante din carte. Bun, si pot spune ca romanul NU sufera de sindromul PRIMA CARTE DIN SERIE.
    Atmsfera este pur si simplu irezistibila. Si nu se prezinta doar un singur personaj, sau doua, in treaba lor, asa cum am citit in 90 % din romanele scoase la Leda, ci mult mai multe personaje. Universul cartii este infinit ! Iar personajele sunt de la admiratori, la Reveurs - veti afla si despre ei - , dineurile de la miezul noptii, iar vietile lor sunt prezentate extraordinar.
  
    Nu ii pot acorda 5/5 pentru ca v-am spus despre problema cu actiunea, insa pentru toate celelalte, este un 4/5 sincer,