Lalala, nu stiu de ce scriu asta. Ba da, de fapt stiu. Vreau sa imi expun opinia. De obicei nu ma apuca sa tin cu dintii in asa hal de un subiect, dar asta m-a intrigat si stii ceva de ce nu ? E o noua zi, obiective noi.


Okay, am tot gasit postari despre carti catalogate "bune" si carti catalogate "proaste,cliseice,banale,etc", si nu am nimic impotriva lor. Mi se par interesante pentru expun lucruri reale(unele), dar sunt de parere ca se si dramatizeaza.
   In primul rand:

 O carte poate fi numita "proasta" sau "buna" doar de catre cititor. Nu e o eticheta, e ca si cum te plimbi prin scoala si prezinti oamenii, ala e prost, ala e prost,ala e bun. Mi se pare superficial, mi se pare exact genul batjocoritor, in sensul ca e ok sa critici si sa spui ce crezi, dar nu cred ca e bine sa ii convingi pe altii de dezamagirea profunda pe care o resimti, in speranta de a ameninta viitori cititori cu teama de a pierde timpul, banii, placerea de a citi .

   La urma urmei, e ca si cum e acel tip, sau tipa, depinde de voi. El e foarte, foarte genul tau. Sau cel putin pare. Si ai intr-o parte oamenii care te incurajeaza si iti zic: du-te, incearca sa iti urmezi inima, sa iesi impreuna cu el. Si tu chiar il iubesti, pentru ca desi pare a fi o aparenta, o iluzie temporara, aceasta persista. Si in cealalta parte sunt antibasistii(sorry about that), dar chiar mi se pare amuzanta comparatia, care spun ca nu te place, te barfeste, face misto de tine, e naspa, e o alegere proasta, te va insela, Nu Fa Asta. 
     Stii ce as zice eu ? 
     Ia deciziile tale. Nu te baza pe ceea ce spun altii. Ar trebui sa fie doar orientativ, sau daca iti este de folos, daca iti urmaresti interesele pe baza lor. Ai de gand sa iti petreci intreaga viata urmand opiniile altora ? Fiindu-ti teama ca ceea ce esti, ceea ce vrei, ceea ce iti place nu urmareste gusturile celorlalti ? Eu una te sfatuiesc sa fii tu insuti. Iti place cartea aia, citeste-o de o mie de ori. Iti place tipul ala ? Petrece mai mult timp cu el.  Nu te iubeste la modul romantic ? Asta e , treci peste.

     Categorii de carti considerate cliseice (dupa parerea mea):

   * o mica paranteza: si daca e cliseica, ce ? Nu cred ca prin acel motiv sau acea tema regasita in multiple romane imediat ajungi la concluzia ca e un cliseu, ca urmeaza un tipic evident, prea usor de descris *
Mie personal, de aici nu tine cont de voi, e strict opinia mea, sunt categoriile mele, scopul nu e de a va descuraja, e doar de a sustine ceea ce cred:
1)Carti "romance pentru adolescenti" care se vand foarte bine 

Epica , editura, o scos cateva carti bune, cu adevarat bune, ca Mare Tranquillitatis, dar au fost si cateva dezamaditoare cu acelasi fir narativ, de genul:
ANNA SI SARUTUL FRANTUZESC SI PROBABILITATEA STATISTICA DE A TE INDRAGOSTI LA PRIMA VEDERE

Oh, astea doua au fost un dezastru.Hai ca Anna si sarutul ei frantuzesc a mers mai bine decat Probabilitatea, dar ma rog.















2) Cartile care se bazeaza pe sex, sange, lupte, niste mitologie, niste fictiune si mai mult sex

Am citit toata seria, si oh Doamne, nu pot sa cred cum vine chestia ca protagonista, in urma mortii si a luptelor si a tot ce se intampla NU ARE NICIO TRAUMA. Romanele continua cu o lejeritate si o usurinta socanta. Ceva de genul oh, a murit ultima ta ruda asasinata de un vampir, ok, scriu 3 randuri de regret si remuscare si gata.
  Astea sunt superficiale.
Astea nu mi-au aratat nimic unic.



Oricum, lista continua, dar e tarziu, si nu ma ajuta cu nimic daca o continui. Nu ma deranjeaza faptul ca se vand bine, sau ca unele lucrui sunt apreciate, poate mai mult decat as face-o eu. Vreau sa va zic sa le cititi. Pe toate pe care v-am zis ca sunt naspa . Vreau sa va recomand sa le cititi, pentru ca doar asa va veti forma o parere solida. Si da, mie nu mi-au placut, dar asta nu inseamna sa sunt bullshit-uri sau ca trebuie etichetate astfel. Inseamna ca autoarea nu a fost pe placul tau, si e in regula. Pentru ca asa e in general.

Va las aici cateva dintre cartile mele preferate DE GENUL YA si va urez noapte buna :


absolut geniala