La inceput am fost sceptica in legatura cu aceasta carte,dar am zis de ce nu. Am crezut ca va fi o carte slaba, superficiala din cauza subiectului: un concurs gen "Burlacul" in care 35 de fete se lupta pentru "inima" printului. Serios, chiar e vorba de un print, nu e metafora. Ideea e ca m-am inselat, si va voi spune si de ce.


  Ne aflam intr-o distopie, nu se stie anul, oricum nu ar fi ajutat la nimic. Statul merge dupa monarhie. Aici apare tanarul print Maxon, care o data ce implineste 18 ani, are misiunea de a-si gasi o sotie. Regele s-a insurat dupa aceeasi metoda pe care o foloseste si Maxon(bineinteles, obligat, nu e o chestie voluntara): trebuie sa aleaga din 35 de fete, din caste diferite. Protagonista, America ( mi-a luat ceva pana mi-am dat seama ca e o persoana America si nu vorbeste despre Lumea Noua.

    In fine, la insistentele mamei, protagonista se inscrie in competitie. Ea provine din casta 5, iar un motiv pentru care a ales aceasta cometite este constituit de bani. Oricum, nu prea ar fi vrut sa plece, din cauza iubitul ei de 2 ani, Aspen, cu care viseaza sa se marite. Planul nu functioneaza , pentru ca Aspen se desparte de America.
     Cu inima franta, America realizeaza ca numele ei a fost tras la sorti, si de aici totul incepe intr-o succesiune ametitoare sa creioneze viata complet noua, departe de saracie, dar si de familia si iubitul ei. Protagonista il surprinde pe Aspen inseland-o cu alta fata.

   Printul Maxon, conform prejudecatilor Americai, este un intepat, egoist,o persoana rea. Nu voi povesti mult din actiune, dar nu ma pot abtine sa nu va spun cat de frumoasa e prima intalnire dintre protagonista si print. E dragut.
     De regula, nu imi plac toate concursurile astea in care te lupti pentru inima unui om, pentru ca nu cred ca asa ar trebui sa fie iubirea. Plus, mi se par false, inculte(fetele). Ei bine, in "Alegerea" totul e diferit. Nu, ele sunt false in continuare(nu toate, stati calmi), dar acum nu esti un spectator la televizor. Esti in interior, esti in mintea Americai, iar asta ii da un farmec inimaginabil. 
   
 

  Apoi m-am gandit: si ce actiune poate sa aibe o carte unde o sleahta de  adolecente se rafuiesc pentru un print infatuat ? Pai spre exemplu printul nu e ceea ce pare a fi. Si mi-a placut foarte foarte foarte mult felul in care autoare a creionat persnajele. Nu m-am mai simtit atat de apropiata de ei de mult, mult timp. De cat timp astept sa gasesc o carte ca asta ! Plus ca imi place cum au decurs lucrurile, mai ales Maxon si America. America este atat de dulce si de rebela (rebela, inspre lucrurile mici, cum ar fi purtatul pantalonilor, si da  mai gasiti voi nu va voi strica surpriza) si Maxon e fermecator si dragut si felul in care ii dezvaluie Americai faptul ca nu a mai sarutat pe nimeni niciodata, ca nu a mai iubit pe nimeni niciodata, si brusc trebuie sa aleaga dintre 35 de fete .

   Va veti intreba ce relatie exita intre Maxon si America si va voi dezvalui faptul ca de la bun inceput ei consimt sa fie prieteni, doar o prietenie pentru ca, cu cat timp sta mai mult fata, cu atat parintii ei primesc bani(pentru contributia ei) si starea lor este deplorabila initial.
   
Ce carte frumoasa. Ce carte dulce. Am citit-o intr-o zi si in curand voi posta recenzia de la cartea a doua, Elita. Mi-a placut foarte mult caracterul Americai; iubirea si grija pe care o poarta servitoarelor ei. Faptul ca nu isi uita originile: familia, casta, la fel cum a facut fratele ei mai mare.

  Treptat, the world unravels . Desi aceasta carte este o distopie, tensiunea consta in mare in atacurile rebelilor. As fi acordat un punctaj maxim volumului daca:
1) ar fi fost ceva mai multa actiune(in afara atacurilor asupra castelului, sau sa fie ceva mai grave)
2)inceputul a fost cam dezamagitor.


Pana atunci, nota mea este de 4.6 / 5

Va recomand cartea !

3 comentarii:

Asa am simtit si eu cartea, cam lipsita de actiune...

Grozavă recenzia.
Sper să reuşesc să citesc şi eu cartea :). Cu toate că, de regulă, prefer cărţile cu multă acţiune, asta pare o excepţie pe care nu trebuie să o ratez.

@Bianca : Ma bucur ca te-am convins <3