Cartea a treia, "Revolta", incheie trilogia de mare succes numita "Jocurile Foamei", care abordeaza fictiunea, fiind o distopie reusita. Tema cartilor este dupa parerea mea, spus in mai multe cuvinte, dorinta de a reusi sa invingi anumite persoane care au facut si fac mult rau.


  Katniss Everdeen, in varsta de 17 ani a trecut prin mai multe intamplari decat orice alta adolescenta de aceasta varsta: avea o viata acceptabila, dar care a fost distrusa in momentul in care s-a oferit sa participe la Jocurile Foamei in locul surorii ei. Le castiga, impreuna cu celalalt tribut din Districtul 12, Peeta, cu care insala locuitorii Panemului, mimand o relatie de iubire emotionanta. Isi continua viata, totul se schimba radical, acum locuind in Cartierul Invingatorilor.Puterea suprema, Capitoliul le planuieste iadul, deci tot nu ii poate lasa in pace. Cand revoltele incep, Jubileul Pacificarii debuteaza si totul se dovedeste a fi planul rebelilor de a sabota jocurile. Peeta este rapit de conducatori.

  "Revolta" nu mi s-a parut chiar asa reusita. Primele 15 capitole m-au plictisit de moarte. Nu stiu cum a dat autoarea cu povestea, insa m-a cam deceptionat. Katniss, mama ei, Prim, si Gale locuiesc acum in Districtul subteran 13, un imens sector. Locuitorii lui sunt punctuali si in acelasi timp amabili, dar seriosi. Katniss are, la fel ca si restul, un orar tatual pe mana cu orarul fiecarei zile. Trista, melancolica, fata trebuie sa suporte pierdeera momentana a lui Peeta, care a ajuns in mainile presedintelui Snow si de asemea Districtul 12 a fost ras de pe fata pamantului.

   Filmari, incercari, nimic consistent in urmatoarele capitole. In "Revolta", dupa cum sugereaza si titlul s-a pus accentul foarte puternic pe razboi si pe tot ceea ce inseamna el: atmosfera, strategii, pierderi iremediabile, decese. Apoi, filmarile, toate momentele triste m-au plictisit in continuare. Nu mi-a placut cum a evoluat actiunea. Schimbarile princ are trec personajele, evolutia lor, se observa doar ca...parca i-a lipsit ceva.

"-Toata lumea are sarcina sa te pastreze in viata. 
 -De asta ma urasti? o intreb.
 -In parte, recunoaste ea. Invidia e cu siguranta inclusa. Cred ca esti si mai greu de acceptat. Cu drama ta siropos de romantica si cu rolul tau de aparare-a-neajutoratilor. Numai ca nu e un rol, ceea ce te face si mai insuportabila. Te rog, nu te sfii, ia asta la modul personal."
Katniss isi asuma rolul de Gaita Zeflemitoare, simbolul rebeliunii.
Peeta  este (intr-un final) salvat de cativa dintre oamenii Districtului 13, si este foarte schimbat, deoarece a fost viespechestrat. Adica? L-au sechestrat cu venin de viespoi-copoi. Prima reactie pe care o are cand o reintalneste pe Katniss care, apropo, isi daduse seama ca il iubeste nu este nicidecum incurajatoare. De ce? Pentru ca are intentia clara, pe care aproape ca o pune in aplicare, si anume de a o ucide. Invinuita pentru  distrugerea districtului 12 si ranita datorita lui Peeta, Katniss devine prietena cu artagoasa Johanne, o alta concurenta de la Jubileul Pacificarii, salvata odata cu Peta. Impreuna, fetele lupta contra temerilor si furiilor interioare.

 Interesanta este prima victorie a Johannei la JF. Mai intai prefacandu-se o persoana slaba de inger, care plangea tot timpul si apoi, cand mai ramasesera putini participanti, si-a data arama de pe fata, devenind deodata o foarte buna luptatoare.
  Doctorii de elita incearca sa-l readuca pe Peeta la normal, insa nu reusesc mare lucru.  Zilele traac,  paginile zboara si Katniss ajunge initr-o periculoasa misiune de a-l ucide pe Snow, alaturi de inca7 tintasi de elita, printre care si Gale si Peeta.(Chiar asa dezechilibrat mintal). Misiunea a fost, dupa parerea mea, termibil de...trista/.Nu, nu asta e cuvantul, ci dezastruoasa. Mor superbul si carismaticul Finnick, care abia se casatorise cu Annie, iubirea lui, si multi altii care se sacrifica pentru atingerea obiectivului de a-l ucide pe Snow.

  Nu mi-a placut deloc partea asta. De fapt, intreaga carte mi-a cam displacut. Mi-a parut atat de rau cand a murit Finnick! Nu cumva sa nu fi adorat personajele, stilul autoarei, dialogurile carismatice, ci urmarile razboiului. Observam, in acest paragraf cum autoarea a reusit sa transmita ce inseamna razboiul.
  Cand intr-un final, mai raman Katniss, Gale si Peeta, si apoi doar Katniss se intampla ceva mai socant decat moartea lui Finnick. Mii de copii sunt bombardati si ucisi, si printre ei se afla si micuta Primrose.
  Ce se va intampla, va las pe voi sa descoperiti.

NOTA: 3/5

4 comentarii:

wow, ma asteptam sa ii dai 3/5.

nu ma asteptam*

Poate ca am fost prea exigenta, doar ca nu a fost pe gustul meu, toata tevatura cu razboiul si mi-a parut atat de rau cand au murit Finnick si Prim...

fiecare cu parerea lui, nu trebuie sa-mi motivezi ;)