Aceasta carte am castigat-o pe un blog. Pot sa spun ca m-am bucurat foarte mult dar cand am vazut-o am simtit ca nu e prea mare lucru de ea, plus ca nu ma atragea deloc coperta-de, gusturile nu se discuta-, insa ca de obicei m-am gandit sa-i dau o sansa.

   Alona Dare(ce coincidenta,cuvantul "dare" in engleza inseamna indrazneala) este,ma rog, a fost o fata fitoasa, regina scolii. Intamplarea face ca fata sa moara calcata de autobuzul scolii plin de tocilari. Toata lumea este devastata,chiar si Alona , doar ca ea nu se duce inca in rai, ci ramane ca stafie pe Pamant. Ciudat, nu? Dezamagita de nepasarea colegilor ei, si de cat de repede si-au continuat ei viata fara ea, Alona se confrunta cu tradarea celei mai bune prietene, care se cupleaza cu iubitul ei. Totusi...ceva se intampla: Will o poate vedea si ea isi da seama intr-un fel sau altul.

Autoarea scrie cand din perspectiva fetei, cand din cea a baiatului, permitand cititorilor sa afle ce se petrece in mintea fiecaruia, si naratorul relateaza la persoana 1.
  Will este un baiat care vede fantome, merge la psihiatru si care abia asteapta sa treaca ultima luna de scoala pentru ca sa plece intr-un loc mult mai linistit, fara spirite. Cu ocazia asta, a viitorului, scapa de nesuferitul de director, insa planurile ii sunt date peste cap de Alona.

  Romanul nu te captiveaza totusi de la prima pagina...are mai multi timpi morti, primele capitole le consider cam vagi. Alona il scapa pe Will de atacul unor fantome pisaloage si agresive. Baiatului i se face rau si pleaca acasa ajutat de Joonie, prietena lui cea mai buna. Niste lucruri despre psihologul sau, care defapt scria un roman despre ceea ce patea baiatul ies la iveala. Alona si Will incep sa comunice, fata dorind sa treaca in rai.


   In continuare se infatisaza viata fiecarui rpotagonist. Tatal  lui Will a murit, mama sa se intalnea cu psihologul, persoana care a tradat-o, avand intentii ascunse, sa zic asa, insistentele sale de a-l trimite pe Killian la sanatoriu nefiind altceva decat continuarea romanului sau.


"-Asadar, ce caut eu aici? Si fara raspunsuri smecheresti, te rog, am spus imediat. 
  Killian mi-a raspuns imediat, batand la nesfarsit darabanda pe volanul din meral, cu pielea palida dar frumos conturata pe bicepsii care ieseau din manecile tricoului sau. Hopa, deci adeptul goth avusese timp sa mearga la sala. Interesant!  
-Am o propunere pentru tine, a spus el in cele din urma. 
  La care am replicat in singurul mod in care eram in stare:
-Nu ma culc cu tine, chiar daca-ai fi singurul pe care l-as putea atinge. Sunt moarta, nu disperata. 
 Tipul a scos un sunet de dezgust:
-Nu te autoflata.  "

"-Nu eu ma holbez la picioarele mele,am subliniat eu. 
Pe obrajii lui au aparut doua pete rosii. 
-Ce te face sa fi asa draguta?"

"-Doar pentru ca arat cum arat,am zis, uitandu-ma cu oarecare dezgust spre tricoul lui negru si jeansii ponositi, nu inseamna ca sunt si proasta."

  Adevarata Alona iese din spatele mastii: familia ei este despartita,mama sa fiind alcoolica, inca depresiva deoarece tatal lor le-a parasit. Will o ajuta pe fata sa treaca in cealalta lume, iar ea devine un fel de bodyguard, tinand fantomele la departare. Aparitia unui nor negru de enegie, botezat "Persoana nedorita" incearca sa-l ucida pe Will.

  Treptat, relatia dintre protagonisti evolueaza. Pana la sfarsitul cartii, vedem evolutia personajelor. Alona se duce la mama ei, sa-i spuna ca o iarta, cu toate ca nu a fost un parinte perfect, si o lumina mare alba o trimite in rai. Will se duce la spital dupa Lily. Povestea devine din ce in ce mai complexa deoarece se abordeaza tema secretelor din trecut. Joonie devine obsedata de readucerea la viata a lui Lily.

  Protagonistul dezvaluie secretul sau mamei,urmand un sfat de la Alona, insemnand ca nu mai trebuie sa plece, pentru ca nu se mai ascunde de nimeni.
   Mai mult, povestea cu Lily avea la baza cearta dintre Jonnie si ea. Lui Joonie ii placeau fetele, iar lui Lily nu. Cuprinsa de jena si umilinta, dupa ce Lily are un accident de masina si intra in coma permanenta, Joonie ia vina asupra ei  si incearca in mod constant sa-si readuca prietena la viata.

   Ceea ce se va intampla veti afla...citind cartea :)

Editura: Leda
Nr pag: 286
Anul aparitiei(R): 2012
Capitole: 18+epilog

Nota: 4/5

   A fost o carte buna. Nici prea deosebita, dar nici banala. Mediocra ar fi putin spus, asa ca aleg nivelul mediu. E o lectura usoara, termeni curenti, scris cursiv, dialoguri naturale. Surprinzatoare este evolutia personajelor, inca din primul volum